Hur tar man körkort?

Hur tar man körkort?

Hur tar man körkort?

Hur tar man körkort? För att ta körkort i Sverige behöver du uppfylla flera steg innan du har körkortet i handen. Blev du avskräckt? Det behöver du inte. Gabriels Trafikskola är här för att hjälpa dig med hur man tar körkort. Efter att du läst texten kommer du vara bergsäker på hur man tar körkort. Häng med!

1. Ansökan om körkortstillstånd

 

Först av allt så måste du ansöka om körkortstillstånd. Detta ansöker du om hos Transportstyrelsen. Du måste komplettera din ansökan med en synundersökning. Detta kan du göra hos vår trafikskola i Stockholm eller hos en optiker. Utan körkortstillstånd får du inte övningsköra privat eller hos en trafikskola.

2. Handledarutbildning

 

Elev och handledare behöver gå en handledarutbildning (kallas även introduktionsutbildning) för du ska få övningsköra privat. Gabriels trafikskola erbjuder handledarutbildning i Stockholm och i Jakobsberg. Ni behöver ej gå kursen samtidigt. När ni gått kursen behöver ni ansöka om handledarskapet. Ansök om det här.Handledaren måste uppfylla några krav för att få sin ansökan om handledare godkänd.

 

 • Du är 24 år gammal
 • Handledaren samt eleven ska ha gått handledarutbildningen under de senaste 5 åren
 • Handledaren har ett godkänt körkort från Sverige eller ett EES-land. Körkortet ska ha hafts minst 5 av de senaste 10 åren.
Boka handledarutbildning i Jakobsberg

Boka handledarutbildning i Jakobsberg

Boka handledarutbildning i Stockholm

Boka handledarutbildning i Stockholm

3. Trafikskola

 

Det är en bra idé att utbilda sig hos en trafikskola. Helst ska du gå hela körkortsutbildningen hos en körskola för att gå igenom hela utbildningsplanen och bli lärd av en trafiklärare. Alla har inte möjlighet till detta och många kör både hos en trafikskola och med en privat handledare. På så vis kan du mängdträna det du lär dig hos trafikskolan med din handledare. Det är en bra idé då att börja hos en trafikskola för att få grunderna rätt. Det underlättar allt annat i körkortsutbildningen.

 

Vilken trafikskola?

 

Det är viktigt att välja en bra trafikskola och det kan vara svårt att välja en bland alla trafikskolor. Här följer några riktlinjer när du väljer trafikskola:

 

Trafikskolan ska vara medlem hos STR (Sveriges trafikskolors riskförbund). Då vet du att körskolan uppfyller alla nödvändiga krav för att ingå i förbundet.

 

Trafikskolan har tillstånd att bedriva körkortsutbildning. En trafikskola och dess trafiklärare ska vara godkända av Transportstyrelsen. Trafiklärare har gått en högskoleutbildning för att få utöva sitt yrke. Fråga din trafikskola om de har tillstånd och din trafiklärare om de är utbildade trafiklärare.

 

 

Läs omdömen. Kolla hos reco.se och läs vad andra elever har för erfarenheter av trafikskolor i din stad.

 

Pris. Vad ett körkort kostar är viktigt när man väljer trafikskola. Här ska du vara uppmärksam på hur många minuter en körlektion har. Det varierar kraftigt i hur många minutrar en körlektion har mellan trafikskolor. Allt från 30 min till 80 min. Dela därför antalet minuter med priset på körlektionen för att få en rättvis bedömning.

 

Gabriels Trafikskola finns i Stockholm och i Jakobsberg utanför Järfälla. Läs gärna våra omdömen på reco.se här och se vad våra elever tycker.

3. Riskettan (riskutbildning del 1)

 

För att ta körkort behöver alla gå en riskutbildning som består av två delar. Riskettan som är den första delen i riskutbildningen gör du hos din trafikskola. Riskettan är en föreläsning på 3 timmar där vi diskuterar riskfyllda beteenden i trafiken. Dessa riskfyllda beteenden är bilkörning i samband med trötthet, alkohol, droger med mera. En vanlig missuppfattning om riskettan är att man ska göra ett prov. Det stämmer inte men du måste vara närvarande och delaktig i diskussionerna för att trafikskolan ska godkänna dig. Du kan göra risktvåan (som vi ska diskutera i nästa steg) innan du gör riskettan. Riskettan och risktvåan måste vara gjorda och godkända för att du ska kunna utföra teoriprovet och uppkörningen. Riskettan är giltig i 5 år.

Boka riskettan i Jakobsberg

Boka riskettan i Jakobsberg

Boka riskettan i Stockholm

Boka riskettan i Stockholm

3. Risktvåan (riskutbildning del 2)

 

Risktvåan är den andra obligatoriska riskutbildningen. Risktvåan känner de flesta mer som halkbanan som den tidigare hette. Risktvåan utför du hos en halkbana där du ska lära dig att hantera situationer i trafiken som är riskfyllda. Du kommer få köra bil med halt vägunderlag och faktiskt uppleva hur det känns när det är halt ute och hur din hastighet och planering påverkar risken för att en farlig situation uppstår. Risktvåan ska du utföra en lång bit in på din körkortsutbildningen eftersom du ska kunna navigera bilen väl för att få ut så mycket som möjligt av risktvåan. Syftet under risktvåan är att du ska få sladd eller göra andra misstag för att du ska få känns på konsekvenserna och bygga en starkare respekt för bland annat halt vägunderlag.

Du utför ej något prov under risktvåan utan blir godkänd om du är delaktig. Godkänd risktvåa är giltig i 5 år.

Gabriels Trafikskola hjälper dig att boka risktvåan i Stockholm och i Jakobsberg. Ring oss på 08-580 310 10 så hjälper vi dig.

4. Teoriprov (kunskapsprov)

 

Teoriprovet eller kunskapsprovet som det egentligen heter är testet där du ska visa att du har de rätta kunskaperna för att du ska kunna ta körkort.

 

Många tror att teoriprovet ska utföras hos trafikskolan men faktum är att det ska göras hos Trafikverket. När du eller din trafikskola bokar teoriprovet väljer man i vilken stad och kontor som teoriprovet ska utföras.

 

Boka teoriprov

 

Du bokar tid för teoriprovet och uppkörningen under samma tillfälle. Du gör alltid teoriprovet först och där efter uppkörningen (även om du inte blev godkänd på teoriprovet). Du kan boka proven som privatist eller så kan din trafikskola boka proven åt dig. Fördelen med att din trafikskola bokar är att trafikskolor har en bättre köplats och kan skaffa tider snabbare åt dig. Boka prov som privatist här.

 

Hur går teoriprovet till?

 

Teoriprovet gos du via en dator hos trafikverket. När du går ditt behöver du ta med giltig legitimation. Kontrollera att din legitimations giltighetstid inte har passerat efter du då inte får göra teoriprovet. Innan provtillfället kommer trafikverket att ta ett foto på dig. Det är det fotot som kommer att sitta på ditt körkort.

 

Provet består av 70 frågor. 5 frågor tas slumpvis bort för utvärdering. Du kan få max 65 rätt. Du behöver 52 rätt för att bli godkänd på teoriprovet.

 

Vilka frågor kommer på teoriprovet?

 

Under teoriprovet kommer du få frågor från fem områden:

 

 1. Fordonskännedom och manöverering
 2. Miljö
 3. Trafiksäkerhet
 4. Trafikregler
 5. Personliga förutsättningar

Du kan kan studera körkortsfrågor och teori online helt gratis på Körkortssidan.se.

 

Kan man göra teoriprovet på olika språk?

 

Ja. Teoriprovet finns i 14 språk. Dessa språk är:

 

 • Albanska
 • Arabiska (MSA Modern Standard Arabic)
 • Bos-Kro-Ser (bosniska, kroatiska, serbiska)
 • Engelska
 • Finska
 • Franska
 • Persiska (statspersiska)
 • Ryska
 • Somaliska
 • Sorani
 • Spanska
 • Thailändska
 • Turkiska
 • Tyska

 

Teoriprov om du har lässvårigheter

 

Har du lässvårigheter, skrivsvårigheter eller har svårt med språket kan man göra provet på andra sätt:

 

Teoriprov med ljud
Muntligt prov
Prov med längre provtid
Tolk
Teckenspråkstolk 

 

Dessa prov kräver att du har underlag som styrker att du är i behov ovanstående. Du behöver skicka in underlag i god tid för att du ska kunna kunna bokas anpassade prov.

5. Uppkörning (körprov)

 

Uppkörningen är det som de flesta tycker är lite pirrigt då det är då du verkligen måste visa att du kan köra bil. Uppkörningen eller körprovet som det egentligen heter utför du hos trafikverkets förarprovsenhet. Under uppkörningen ska du visa för inspektören från Trafikverket att du kan hantera bilen i trafiken, att du har ett bra omdöme i trafiken och köra på ett trafiksäkert sätt. Du ska även visa att du kan applicera dina teoretiska kunskaper rent praktiskt.

 

Vad ska jag kunna på uppkörningen?

Du ska kunna göra en säkerhetskontroll där du visar inspektören vad u kontrollerar och varför du gör det. Din trafiklärare kommer visa dig hur du för en invändig och en utvändig säkerhetskontroll.

Du ska kunna visa att du kan köra i stadstrafik och landsvägstrafik. 

Innan uppkörningen måste du visa giltig ID-handling. Kontrollera att giltighetstiden på ditt ID inte har gått ut.

 

Boka uppkörning

Teoriprovet och uppkörningen är att sammanhållet prov. Du bokar tid för teoriprovet och uppkörningen under ett och samma tillfälle. Du kan välja att göra provet med trafikskolans bil eller trafikverkets bil. Man gör alltid teoriprovet först och där efter uppkörningen. Även om du ej klarar teoriprovet.

 

Godkänt teoriprov och uppkörning är giltiga i två månader. Både teoriprovet och uppkörningen ska vara godkända inom giltighetstiden om två månader och det är då du har tagit körkortet. Är du ej godkänd på båda proven inom giltighetstiden måste du göra om både teoriprovet och uppkörningen.

Du kan boka prov privat här

Går du hos en trafikskola kan de boka prov åt dig. Fördelen med det är att trafikskolan har korta kötider för prov.

5. Godkänd

 

Grattis! När du är godkänd på teoriprovet och uppkörningen inom giltighetstiden har du tagit körkortet. Ditt fysiska körkoret skickas ut till dig efter ca 5 arbetsdagar och måste hämtas ut inom 2 veckor personligen. Du måste ta med giltig ID-handling för att kunna ta ut körkortet.