Körkortsbloggen

Den vanligaste frågan vi får som trafikskola är:

Hur många körlektioner tror du jag behöver för att klara körkortet?

Fast att vi som trafikskola vill ge dig ett konkret svar på den frågan så är vi mycket försiktiga med det. Detta på grund av flera anledningar:

 • Antalet körlektioner beror på om du kört tidigare
 • Hur många körlektioner du har kört tidigare
 • Din ålder
 • Hur motiverad och målmedveten du är
 • Hur intensivt du kan köra körlektioner
 • Om du även kommer köra privat med en handledare

En annan aspekt är att många tenderar att jämföra antalet körlektioner med hur många körlektioner kompisar tog körkortet på. Detta har flera missvisande aspekter som inte ger en helt sann bild av hur många körlektioner just du kommer att behöva. En aspekt är att varje person är individuell och behöver olika antal körlektioner. En andra aspekt är att bekanta även tenderar att snygga till siffrorna för hur många körlektioner de tog. Ofta räknar många inte med antalet körlektioner de körde privat.

 

En sak kan vi säga konkret. Du kör färre körlektioner om du:

 • Fokuserar på utbildningen och att lär dig köra bil. Inte antalet körlektioner
 • Går in för utbildningen seriöst.
 • Dedikerar en given period för att övningsköra
 • Kör intensivt. (du behåller kunskaperna snabbare)
 • Läser teori i god tid
 • Inte jämför dig med andra

 

 

Vi vet att körkortet kostar en del pengar och att man vill köra så få körlektioner det går. Men tänk på att körkortsutbildningen också är för din och andras säkerhet. Du ska bli en trygg och säker förare. Inte bara ta körkortet.

 

 

Körkortsteori är en självklar del av utbildningen till att ta körkort. Du behöver ha specifika kunskaper för att vara godkänd av trafikverket för att ta svenskt körkort. Hur man tar åt sig kunskaperna kan variera från person till person men det viktigaste är att man tar åt sig kunskaperna genom djupinlärning och inte ytinlärning. Med det menar vi att du verkligen lär dig, förstår och kan resonera kring körkortsteorin. Inte bara att du kan svara rätt på körkortsfrågorna. Låt oss förklara varför.

 

Vi har sedan länge sett en trend att många inte läser körkortsboken utan helt enkelt bara gör körkortsfrågor online eller via ett program. Problemet med detta är att du mer lär dig att klara ett prov än att du verkligen förstår teorin för att vara en utbildad, säker och en trygg medtrafikant. Med andra ord, du behöver inte bara kunna utan förstå teorin. För din och andras säkerhet.

 

Det du behöver göra är att ta teorin på allvar och läsa körkortsboken, öva på teorifrågor tills du blir godkänd på alla moment och förstå teorin i din bilkörning. Ett stort tips är att läsa teorin i samband med bilkörningen, helst innan du börjar köra för då får du ut mest av dina körlektioner. På Gabriels Trafikskola erbjuder vi körkortsfrågor via Elevcentralen där du kan öva på frågorna via din dator men även via din telefon så att du kan öva on the go. Vi erbjuder även elevcentralen premium där körkortsboken även finns digitalt.

Lycka till med teorin!

 

 

 

 

Ansökan om körkortstillstånd är enkelt men det har blivit ändringar för vart man kan ansöka om körkortstillstånd. Körkortstillståndet är det första steget mot att ta körkortet, utan det kan du inte börja övningsköra. Tidigare ansökte man om körkortstillstånd hos korkortsportalen.se, nu gör man det direkt hos transportstyrelsen. Där kan du antingen ansöka direkt online eller så kan du beställa blanketterna för att ansöka om körkortstillstånd via brev. Väljer du brev kommer du även få en blankett för syntest som du behöver ta med till trafikskolan eller optikern. Denna blankett behöver du skicka med ansökan. Nu kan utvalda ställen även skicka in ditt syntest digitalt vilket är mycket nytt och som inte alla har än. Gabriels Trafikskola kommer inom en snar framtid kunna erbjuda det till alla sina elever.

Så vart ansöker man?

Klicka här för att ansöka online

Klicka här för att beställa blanketter

Beställer du blanketterna så var noga med att välja ”Ansökan körkortstillstånd + hälso & synintyg”. Behöver du bara synintyget kan du även bara beställa den. Ofta har trafikskolan eller optikerna den blanketten redan inne. När du anger ditt personnummer samt beställer blanketterna skickas blanketterna till din bokföringsadress.

När du ansökt brukar det ta mellan 1-3 veckor tills då fått ditt körkortstillstånd. Lycka till!

 

 

 

Körkort för automat (automatväxlad bil) har blivit extremt populärt och fler och fler väljer att ta körlektioner hos en trafikskola som har en automatväxlad bil. Vi på Gabriels Trafikskola har flera automatväxlade bilar för att möta det ökade behovet för elever som vill ta körkort för automatväxlade bilar. För 10 år sedan hade vi inga automatväxlade bilar alls.

Körkort för automat

Varför har automatkörkort blivit populärt?

För ca 1 år sedan kunde man läsa i Teknikens Värld att det 2015 för första gången såldes fler bilar med automatväxlad växellåda än med manuell växellåda. 51,4% av alla nyregistrerade bilar var alltså automatväxlade. Anledningen är att det nu är billigare att lägga till automat och att bilarna inte behöver dra mer bränsle men framförallt för att det är ett bekvämare sätt att köra bil på. Speciellt om du bor i en storstad där du ofta hamnar i rusningstrafik. Bilar med automat är inte heller längre associerade med att de lättare går sönder.

Ska jag ta körkort för automat?

Det beror på ditt behov, hur bråttom du har och hur gammal du är. Tar du körkort med manuell växellåda så får du även köra automatväxlade. Tar du körkort för automat får du inte köra bilar med manuell växellåda. Ofta väljer elever automat som har mycket bråttom att ta körkortet, är äldre eller de som har extra svårt för att ta körkortet. För att det ska nämnas att det är enklare att ta körkortet för automat, det går snabbare och blir därmed lite billigare. Men är du ung så rekommenderar vi starkt att du väljer att investera i att välja manuell växellåda för den frihet du kommer uppleva i livet. Ska du hyra bil, låna en kompis bil, köpa bil etc är det en stor frihet att inte begränsas av att bara ha automatkörkort. Däremot rekommenderar vi starkt dig som har bråttom att ta körkortet, kanske redan äger en automatväxlad bil att välja automat. Vill du komplettera med manuell bil senare i livet bokar du bara en uppkörning (men du ska självklart kunna manövrera en manuell bil.).

Riskettan för körkort

Ofta när vi på Gabriels Trafikskola nämner riskettan för körkort eller riskutbildning del 1 så ser många ut som ett frågetecken. Vi förstår det, riskettan är någonting som är relativt nytt och som ej vart ett krav tidigare för att ta B-körkort i Sverige. Ja, Du hörde rätt. Riskettan är en obligatorisk kurs, utan den kommer du inte få göra varken teoriprovet eller uppkörningen. Riskettan är utformad för att du inte bara ska bli mer medveten om riskerna i trafiken utan också känna att riskerna är någonting att verkligen ta på allvar. Riskettan för körkort är skapad för din säkerhet. Så vad är riskettan för något?

Riskettan för körkort

Riskettan är en föreläsning som handlar om droger, alkohol, trötthet och andra riskfyllda beteenden. Föreläsningen har inget prov men ett krav är att du är delaktig under riskettan där du kommer få ta ställning för olika frågar. Mycket diskussion kommer att ske tillsammans med det andra deltagarna på riskettan.

Riskettan gör du hos en trafikskola. Du bokar riskettan i Stockholm här och riskettan i Jakobsberg här. Riskettan tar minst 3 timmar och du måste ta med giltig legitimation till kursen.

Efter riskettan

När du genomgått riskettan rapporterar din trafikskola att du genomgått kursen. Kom ihåg att du kan göra riskutbildning del 2 (halkbanan) före riskettan om du så önskar. Kom bara ihåg att du måste ha gjort och blivit godkänd på både riskettan och risktvåan för att du ska kunna göra Teoriprov och uppkörning.

Video om riskettan

 

 

Att ta körkortet är någonting stort för oss alla. Vissa tar körkortet direkt när de fyllt 18 och vissa har kanske inte upptäckt behovet förrän senare i livet. Var du än är så kommer här 5 tips att tänka på för att du ska ta körkortet så billigt, snabbt och effektivt det går. Vem vet du kanske införlivar ditt nyårslöfte om körkortet 2017. Det här är 5 tips för att ta körkortet 2017.

5 tips till att ta körkortet 2017

5 tips för att ta körkortet 2017:

Bestäm dig för att ta körkortet

Det kanske låter banalt och klyschigt men det är verkligen så viktigt att verkligen bestämma sig för att ta körkortet. Har du bestämt dig så går du in i utbildningen med en helt annan motivation. Värst är om du bara provar dig fram, kör sporadiskt eller tar det på måfå.

Förbered dig för körkortet

Förbered dig genom att först ansöka om körkortstillstånd. Du kan beställa blanketterna här eller ansöka direkt online här. Du kommer även behöva göra ett syntest som du ska skicka med din ansökan, den kan du göra hos oss i Stockholm. Annars kan du gå till en optiker. Vill du även övningsköra privat behöver du och din handledare gå en handledarutbildning. Du kan boka den hos oss i Stockholm här och i Jakobsberg här.

Gör en plan för att ta körkortet

Som trafikskola hjälper vi dig med att lägga upp en plan för att ta körkortet. Köper du en intensivkurs hjälper vi dig direkt med allt från körkortstillståndet till att du har körkortet i handen. Det sköter vi. Men du ska försöka planera för när i tiden du vill ta körkortet. Ska du passa på när skolan slutar så att du har tid att fokusera på en intensivutbuildning? Kan du bara specifika tider på dagen eller måste du hinna ta körkortet innan du börjar ett nytt jobb eller ska resa bort?

Tänk i god tid när det skulle passa dig bäst att börja utav flera anledningar:

 1. Du avvarar en given period där du vet att ditt fokus är körkortet.
 2. Bokar du i god tid hinner du få de dagar du kan köra
 3. Bokar du i god tid får du även de tider på dagen du kan övningsköra
 4. Vi hinner boka riskettan, risktvåan, teoriprov och uppkörning åt dig efter dina exakta önskemål
 5. Du får körkortet snabbare och billigare på det sättet

 

Det finns inga genvägar till körkortet

Det här är ett tips som du kommer gynnas mycket av om du förstår det tidigt. Det finns inga genvägar. Du behöver läsa boken, du behöver öva på teorifrågorna tills du blir godkänd på alla faser, du behöver klara alla moment i kursplanen som Transportstyrelsen kräver, du behöver göra riskettan, halkbanan, teoriprov och uppkörning. Det är de som seriöst läser teorin och kör körlektioner efter kursplanen som tar körkortet snabbast och billigast. Ironiskt nog tar de som försöker med genvägar körkortet senast och dyrast.

 

Boka riskettan, risktvåan, teoriprov samt uppkörning direkt

På Gabriels Trafikskola bokar vi riskettan, risktvåan, teoriprov samt uppkörning åt våra elever som köpt intensivkurs direkt. Detta för att det är extremt kraftfullt att direkt ha ett mätbart mål att arbeta mot. Vet eleven datumen för proven så höjs motivationen och viljan att lyckas. Kör du privat så rekommenderar vi dig verkligen att göra detta så du direkt får ett tydligt mål att arbeta mot. Det kommer blir super vi lovar!

Har du frågor om körkortet eller vill veta mer om hur man gör så skriv gärna till oss på Facebook här. Känner du att en släkting eller kompis behöver dessa tips så dela gärna med dig av detta blogginlägg till den personen! Lycka till med körkortet! 

 

Vi säger ett stort grattis till Tarjei som nu har klarat körkortet hos Gabriels Trafikskola i Jakobsberg! Det som gör vårt yrke så kul och givande och så kul är vi jobbar med någonting som betyder så mycket för människor. Vi ser elever som börjar med en dröm om att ta körkortet till att de äntligen tar körkortet! Grattis igen Tarjei och kör försiktigt.